Ai putea supravietui in salbaticie, de unul singur, cand toti cei din jur fac tot ce pot ca sa nu apuci dimineata urmatoare?

 

   Ma simteam ingrozitor vazand ca sunt printre singurele persoane care inca nu au ajuns la aceasta serie.Vazusem primul film,imi placuse dar se pare ca nu fusese destul inca sa ma apuc imediat de serie.

   Am realizat de cateva saptamani ca Sfidarea-Catching fire ajunge si la noi in cinema si nu imi place sa ma uit la film inainte cartilor,caci planuim sa cumpar cartile oricum.Asa ca am grabit putin procesul si am facut mai rapid rost de carti.

   Atat cu palavrageala,sa trecem la fapte

Ma asteptam sa fie buna,ca altfel nu s-ar fi vorbit atat despre ea.Dar nimic nu ma pregatea pentru lumea in care aveam, sa intru.Stiam ce se va intampla si cum se va intampla,dar jur,e printre singurele carti care ma introduc total in actiune.Nu mai sunt eu in patul meu gandindu-ma cum sa sar peste acea creanga.Sunt eu acolo cu Katniss,citindu-i gandurile,urmarindu-i miscarile.

Katniss locuieste in districutul 12,casa carbunelui.Si-a pierdut tatal intr-o explozie intr-o mina,iar de atunci nimic nu mai e la fel.Ea e mama in acea casa,deoarece mama  ei nu isi mai poate duce nici viata ei pe umeri.

  In schimbul celor  40 de bilete cu numele ei din bolul pentru extragerea tributului pentru Jocurile foamei primeste cate ceva de mancare,iar restul o procura din padure alaturi de Gale,prietenul ei la fel de napastuit de soarta.

  In ziua extragerii,Katniss si sora ei Prim  se duc in piata.PRim tocmai implinise 12 ani,deci putea fi extrasa din acel bol,desi Katniss stia ca e imposibil,doar gandindu-se pe cate bilete e scris numele ei si al prietenului ei,neluand in calcul si celelalte persoane.

  Cand Effy trage biletul si rosteste numele,Katniss e prinsa in cosmar,Prim.Asa ca nici nu astepata altceva si se ofera voluntara in locul lui Prim.Effy o invita in extaz pe scena,Katniss fiind primul voluntar in ultimii cativa zeci de ani.Effy isi afunda mana in bolul pentru tributurile baiat,si extrage un bilet.Peeta Malerk.Baiatul ce a aruncat o paine inspreKatniss,cand parinti lui nu au facut-o.Paine ce a salvat-o si pe ea,si pe familia ei.Realizeaza ca va trebuii sa il ucidape acest baiat.Va trebuii sa il ucida pe acest baiat caruia ii datoreaza tot.

   Ceremonia se incheia imediat si ajunga la Capitoliu in cateva zile,unde,se intalnesc cu o groaza de stilisti, ce sunt gata sa o transforme pe Katniss in atractia principala:fata de foc.

   La antrenamente primesc un punctaj destul de mare,ce ii face sa iasa in evidenta,facandu-i o tinta pentru Jocuri.

  Timpul trece repede, iar odata ajunsi in arena fiecare stie ce are de facut.Trebuie sa iasa invingatori.

 

  Nici macar nu stiu ce as putea spune.Nu stiu ce a fost cu exactitate  diferit la Jocurile foamei fata de celelalte carti pe care le-am citit.Stilul in care a fost prezentata actiune,atitudinea lui Katniss,mila lui Katniss fata de Peeta si curajul asemanator cu al unui luptator al lui Peeta,dar caruia aspectul si caracterul nu ii permitea sa se faca cunoscut altfel decat ”baiatul cu painea” sau ”indragostitul”?Turnurile de la fiecare pagina?Confuzia lui Katniss?Sa fi fost brutalitatea Guvernului si nepasarea lui fata de oameni simpli?

  Au fost toate astea.Cartea asta nu a fost despre cum sa te bati si sa omori ca sa castigi.Nu a fost vorba doar de lupta lui Katniss cu alte persoane.Cartea e  inceputul luptei lui Katniss cu Guvernul.

   Momentul in care ridica fructele amandoi in aer si se pregatesc sa le dea pe gat nu e doar un semn de dragoste eterna.E un semn de rebeliune,e un semn ca ei nu vor ramane pioni in jocul Guvernului.Un semn de rebeliune ce trebuie perceput de toti oameni,pentru ca Katniss nu e indeajuns de puternica sa lupte cu Guvernul.Cu fiecare persoana care cade,oamenii sunt mai apraope de libertate.Desi nu acesta ar trebuii sa fie modul in care lumea sa ajunga la pace,Katniss fac orice ca sa isi stia familia in siguranta.Nu are nevoie de bani,anii in padure o ajuta sa isi procure de mancare.Nu are nevoie de faima.Vrea doar sa vada oameni din nou fericiti.Si daca asta inseamnasa omoare doar ca sa para ca nu e cu nimic speciala,in fata Guvernului,atunci asta face.

oh si uite ce am gasit pe tumblr:

 

Imi pare rau ca e atat de lunga recenzia, dar aveam chiar multe de spus despre aceasta carte superba.Daca nu v-ati apucat de ea deja ATUNCI MAI BINE PLECATI SI CUMPARATI-O ACUM PE BUNE SCHIMBA VIETI.

Voua cum vi s-a parut primul volum din Jocurile foamei?